Egaal bruin worden na het gebruik van een zelfbruiner is natuurlijk wat je wilt! Maar tegelijkertijd is er veel angst over alles wat er mis kan gaan. Strepen op vlekken op plekken waar je die niet wilt, je binnenkant van je handen ook helemaal bruin… We zetten hieronder op een rijtje wat de onmisbare tips zijn, voor een egaal resultaat.
Je zult erachterkomen dat het een ‘stappenplan’ is. Ons merk Fresh Indulgence heeft hier heel handig op ingespeeld door producten te ontwikkelen, speciaal voor de drie fases die je doorloopt voor een feilloos resultaat.
Stap 1: Voorbereiding
- Kies jouw type zelfbruiner
- Haarverwijdering op plekken waar je wilt gaan tannen
- Scrub je huid
- Droog je goed af
Stap 1 Voorbereiding
Bij stap 1 kies je jouw soort zelfbruiner: wordt het een Gradual tan, instant tanning of (een gids voor het kiezen van de juiste zelfbuiner vind je hier). Kies ook de juiste kleur – hierbij geldt: less is more. Ga liever te licht dan te donker.
Scheren (vooral dikkere haartjes). Dikke haartjes kunnen tussen jou en de zelfbruiner in komen te staan. Als je alleen fijne haartjes hebt, is het niet nodig om te scheren als je dit liever niet wilt. Mannen kunnen beter wel het torso waxen of scheren, naast de benen en armen. Scrubben
Het maakt niet uit welk haartype je hebt, het is altijd beter om te scrubben voordat je een zelfbruiner aanbrengt. Als je huid droog of schilferig is, kun je je voorstellen dat het egaal aanbrengen van zelfbruiner nog veel moeilijker gaat. Je krijgt dan een vlekkerig eindresultaat in plaats van een egaal bruine huid. De chemicaliën in de zelfbruiner reageren met de aminozuren in je bovenste huidlaag. Door de bovenste, oudste laag aminozuren te verwijderen – die je anders binnenkort toch snel zou kwijtraken – verzeker je jezelf ervan dat je bruine kleurtje langer blijft. Ook absorbeert een droge huid meer kleur, waardoor je meer kans loopt op een niet-egaal effect. Gebruik om te scrubben en scrubgel of scrubhandschoen, geen scrub waar olie in zit. Dat laagje olie legt een filmpje op je huid waardoor de zelfbruiner niet kan intrekken.
Richt je op de droge delen van de huid zoals de ellebogen en de knieen, waar de zelfbruiner anders extra donker kan worden. Vang vocht in je huid door direct na je douche lotion of bodylotion aan te brengen op die droge plekken. Laat het tenminste een uur in je huid trekken.
Je huid moet helemaal droog zijn voordat je zelfbruiner aanbrengt. Als je het in de badkamer aan wilt brengen, zorg dan ook dat het stoom van je douche of bad uit de ruimte verdwenen is. En blijf koel, zodat je weinig zweet in de uren nadat je de zelfbruiner hebt aangebracht.
Stap 2: Bruinen
-
- Gebruik een tanning handschoen of latex handschoenen
- Breng het aan op alle lichaamsdelen
- Vervaag het mooi bij enkels, polsen en op droge plekjes
- Breng het aan op je gezicht en nek
- Laat het intrekken
Stap 2: Zelfbruiner egaal aanbrengen
-
-
- Gebruik een tanning handschoen, dat is je beste optie. De zelfbruiner breng je aan met je handpalmen: dat zijn plekken die normaal nooit kleuren! Het is dan echt een weggever dat je zelfbruiner hebt gebruikt, als je bruine handpalmen hebt. Heb je geen tanning handschoen, gebruik dan tenminste een latex handschoen. Nog een reden voor een handschoen; de huid in je handpalmen is droger, absorbeert de zelfbruiner extra goed, en wordt dus extra donkerbruin. En nog lang ook. Voorkomen, dus.
- Houd je omgeving in de gaten. Zelfbruiner kan afgeven en in poreuze materialen intrekken, zoals voegen et cetera. Bescherm je omgeving met handdoeken of leg er plastic overheen.
- Breng aan op armen, torso en benen. Werk vanaf de enkels naar boven. Breng een paar druppels zelfbruiner aan in het midden van je hand(schoen!). Verspreid de zelfbruiner in grote cirkelbewegingen over je huid. Volg de instructies op je zelfbruiner om te bepalen hoe diep het ingemasseerd moet worden – een gradual tan vaak wat minder intensief dan een mousse.
- Als je een spray gebruikt, let goed op de afstand en snelheid waarmee je het aanbrengt. Als je te langzaam of te dichtbij sprayt, kan dit resulteren in een oneven resultaat. Rond je voeten, breng het vanaf je benen op je enkels en de bovenkant van je voeten, maar nooit op je tenen, hielen of zijkant van de voeten.
- Gebruik zo min mogelijk en vervaag het met een make-up kwast zodat er een echt natuurlijke grens ontstaat tussen de gebruinde en niet-gebruinde huid. Aanbrengen op je rug kan lastig zijn. Zorg door een spiegel dat je goed kunt zien wat je doet en vraag anders hulp! Blenden bij enkels, polsen en gewrichten, onder de knieschijf.
- Vermeng je zelfbruiner met een bodylotion op plekken die makkelijke weggevers zijn, of die anders makkelijk donkerder bruinen dan de rest. Gebruik een 50/50 vermenging, maar onthoud dat je hierbij nog wel je tanning handschoen gebruikt.
- Breng aan op gezicht: Breng zelfbruiner spaarzaam aan op het gezicht en de hals, want die gebieden bruinen sneller en donkerder. Begin met aanbrengen op de plekken waar je van nature het eerste bruin wordt: je wangen, je neus, je voorhoofd en je kin. Met cirkelvormige bewegingen verspreid je het vervolgens over de rest van je gezicht.
- Breng een vettige crème aan (bijvoorbeeld Purol) op je wenkbrauwen om ophoping van zelfbruiner daar te voorkomen. Breng minder zelfbruiner aan boven je bovenlip, want die plek kleurt makkelijker en dan heb je geen egaal resultaat. Vergeet niet om ook aan de achterkant van je nek en achter je oren de zelfbruiner aan te brengen, vooral als je kort haar hebt.
- Wacht ten minste 15 minuten voordat je weer iets gaat doen. Doe in het eerste uur alleen losse, donker gekleurde kleding aan waarbij het niet erg is als het vies wordt (het gaat er wel weer uit in de was, maar dure witte kleding is nu de slechtste keuze).
- Probeer tenminste 8 uur te wachten met douchen of baden. Vermijd scrubben of retinol-gebaseerde producten gedurende enkele dagen.
- Te licht resultaat? Wacht wel die 8 uur voordat je meer aanbrengt. Het actieve ingredient in zelfbruiners, DHA, heeft tijd nodig om te ontwikkelen. Te veel aanbrengen kan na verloop van tijd een te donker resultaat geven.
- Voel je je te plakkerig? Breng desnoods talk of babypoeder aan. Maar doe het spaarzaam en losjes, anders kan het alsnog het egale effect na de zelfbruiner teniet doen.
-
Stap 3: Nazorg
-
- Breng zelfbruiner aan op de plekjes die je vergeten bent
- Douche maar met koud water
- Houd het vochtniveau van de huid op pijl
- Breng het opnieuw aan voor een donkerdere kleur
- Zorg ervoor dat alle zelfbruiner verdwenen is voordat je nieuwe aanbrengt
Onderhoud & verwijderen zelfbruiner
-
-
- Breng zelfbruiner aan op de delen die je gemist hebt. Dat kan makkelijk. Breng echter zo min mogelijk aan (max zo groot als een vijf cent munt in het midden van je hand, die weer in een handschoen zit). Vervaag het vooral goed aan de buitenranden.
- Gebruik koel water eerste douche. Douche kort en zo koel mogelijk en houd een scrub gereed voor de plekjes die toch te donker zijn geworden. Citroensap kan ook helpen om een teveel aan zelfbruiner te verwijderen.
- Hydrateer! Terwijl de toplaag van je huid droger begint te worden en schilfertjes verliest, gaat jouw kleurtje ook weg. Om dit te voorkomen, gebruik een goede bodylotion en smeer het minstens iedere dag.
- Opnieuw aanbrengen. Om na een paar dagen je vervagende tintje een boost te geven, kan je de zelfbruiner opnieuw aanbrengen. Volg daarvoor alle stappen van hierboven, en let erop dat je alles voorziet van een nieuw laagje zodat je kleurtje overal even ‘vers’ is. Gradual Tan kan om de paar dagen continu worden aangebracht om een blijvend kleurtje te creëren.
- Alles eraf halen? Om het proces succesvol te kunnen herhalen, is het belangrijk dat het oude laagje zelfbruiner weer verdwenen is. Je doet dit onder de douche, door te scrubben of met citroensap te werken. Het kan wel een paar keer douchen betekenen. Een andere milde manier om het te verwijderen is micellair water; dat stript de tanning er zo af terwijl je niet harder hoeft te scrubben dan je wilt.
-